Soumbala voor marktvrouwen in Dagaraland

Uit Door adminPQ

Guéguéré

De opbrengst van het Pequenita benefietdiner van 21 november 2014 zou een project steunen in Guéguéré (45.000 inwoners) in de provincie Ioba in het zuidwesten van Burkina Faso, ook wel Dagaraland genoemd. De Dagara verkopen onder andere voedsel, aardewerk en moderne en traditionele geweven kleding op de markt. Via onze contactpersoon Lenie Hoegen Dijkhof deed de burgemeester van Guéguéré een aanvraag voor een cursus weven voor arme vrouwen. Dit om de opvoeding en scholing van hun kinderen die zij grotendeels bekostigen, te verbeteren. 

In oktober en november 2014 maakte Burkina Faso een revolutie mee. De president nam de benen naar Ivoorkust en alle burgemeesters werden uit hun functie ontheven. Dankzij de krachtsinspanning van de vrouwen kwamen zij tot een alternatief voorstel. Fondation Le Tisserin heeft het voorstel kritisch bekeken, de vrouwen ondersteund en positief geadviseerd. Zo kon Pequenita in het voorjaar van 2015 met dit herziene projectvoorstel instemmen.

IMG_20151118_074802Voor het reeds toegekende bedrag hebben de vrouwen een grote voorraad bruin zaad van de Parkia biglobasa boom, ook néré genoemd, gekocht ten behoeve van het maken van het product soumbala.

De circa 75 vrouwen verwerken de zaden in een kruid en vormen daarmee ballen van bruine pasta, waarvan de geur kenmerkend is voor de markten in het Sahelgebied (het gele poeder in de kern kan rauw of als papje gebruikt worden bij de Afrikaanse gerechten).

 

IMG_20151118_082133

Het beoogde resultaat van de soumbala-productie van de marktvrouwen zal hetzelfde voor de groep betekenen als de weefprodukten: een stukje economische onafhankelijkheid. En hiermee middelen genereren voor het onderwijs van hun kinderen.