Zeepproductie Botopasi en Pikien Slee

Uit Door adminPQ

Vrouwengroepen uit Botopasi en Pikien Slee hebben in 2011 een aanvraag gedaan voor een inkomsten genererend project op het gebied van zeepproductie. Zij willen de door henzelf geproduceerde zeep op lokale markten verkopen. Pequenita heeft de aanvraag gehonoreerd, zodat de vrouwen de grondstoffen nodig voor de productie kunnen aanschaffen. De verwachting is dat hiermee ‘de empowerment’ van de vrouwen in de beide dorpen verhoogd zal worden.

Botopasi (c.a. 2000 inwoners) en Pikien Slee (c.a. 4000 inwoners) liggen aan de Boven-Suriname rivier in het district Sipaliwini.

Half oktober 2011 is in Pikien Slee het Saamaka Museum geopend met traditionele kleding, gereedschappen, traditioneel houtsnijwerk en informatie over voedselbereiding (cassave). Het kunstenaarscollectief Totombotie wil workshops en cursussen organiseren, gericht op de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie van de lokale bevolking, vooral de kinderen. Ook willen de leden een bedrijf opzetten dat werk verschaft aan de bewoners. Een andere wens is het opzetten van een botanische tuin met de bedoeling geneeskrachtige planten en kruiden te verzamelen en te registreren.