Waterput Niger

Uit Door Pequenita

Een tweetal bestuursleden is in 2006 op eigen gelegenheid naar Niger gereisd, om daar de openingsceremonie van de graanbank in Goroubi te bekijken. Tijdens deze reis is ook intensief overleg gevoerd met de vrouwen van Tin-Hinan. Gezamenlijk is besloten om de haalbaarheid van een aantal nieuwe projecten te onderzoeken. Een van deze projecten was de aanleg van een waterput, die de aantrekkingskracht van het dorp Goroubi, als economisch centrum moet versterken. Het bestuur van Stichting Pequenita heeft vervolgens samen met Wilde Ganzen het bedrag voor de aanleg van de waterput in een half jaar tijd bij elkaar gekregen.


Hoopvol initiatief in Niger

In 2005 startte Habsou Aboubacar de stichting Tin-Hinan, genoemd naar de ‘oermoeder’ van de Toeareg. In de hoofdstad Niamey heeft zij een vrouwencentrum gerealiseerd. Zij geeft daar alfabetiseringscursussen en vergadert met vrouwengroepen over het verbeteren van hun positie. Behalve de gemiddeld vijf kinderen die een vrouw heeft, profiteren ook vaak ouders, soms een tante, oom, neef of nicht van haar inkomsten. Aan een lange tafel zitten de vrouwen, terwijl peuters op rieten matten zijn neergelegd.
Op de binnenplaats zit een aantal dames in traditionele kledij op de grond leer te bewerken tot fraaie tasjes, waaronder turkooise tabakszakjes met flonkerende knopjes en lange franjes. Af en toe is er een spontane uitbarsting van zang en dans, waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt.

Schoon water is een eerste levensbehoefte De rivier de Goroubi waar nu het drinkwater uit wordt gehaald, is vervuild. Ziekten als diarree komen daardoor veel voor. Habsou Aboubacar zet zich daarom in voor de bouw van een waterput in Goroubi. Pequenita heeft met Wilde Ganzen de financiering van de put voor haar rekening genomen. Dankzij de initiatieven van deze jonge vrouw wordt de stap naar een humaner leven en zelfstandigheid in dit arme land gezet.

 

NigerTB 097-1De 63 meter diepe waterput heeft een positieve bijdrage geleverd aan de gezondheid van de dorpelingen. Er komt geen buikpijn meer voor, zoals voorheen na het drinken van vuil water uit de rivier. Het lijkt dat de waterput ook invloed heeft gehad op het teruglopen van de kindersterfte. Een goede beveiliging op de put is aangebracht, zodat er geen ongelukken met kinderen of loslopende dieren gebeuren.