Graanbank Goroubi

Uit Door Pequenita
Niger is een van de armste landen van de wereld. De droogten van 1973, 1984, 1998 en 2005 hebben de economie in de rurale gebieden nog verder achterop geholpen. Goroubi is een Toearegdorp 80 kilometer ten zuiden van Niamey. In Goroubi wonen 42 families met ongeveer 700 bewoners die oorspronkelijk vanuit de regio Agadez komen, maar zij zijn naar het zuiden gemigreerd vanwege de enorme droogte. Omdat zij al hun vee verloren hebben door de droogte zijn zij gedwongen om van veeteelt over te stappen naar landbouw. Om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen komende hongersnoden is het initiatief ontstaan om een graanbank op te richten. Zij hebben een beroep gedaan op Tin-Hinan om te starten met het opzetten van een graanbank die hen in staat stelt om levensmiddelen in de overbruggingsperiode te kopen (mei, juni, juli, augustus, september).

Pequenita heeft via het NCIV (Nederlands centrum voor inheemse volken) deze aanvraag ontvangen. De strategie van de organisatie is als volgt: levensmiddelen worden gekocht tijdens oogsttijd; deze worden opgeslagen in een magazijn; er wordt een beheerscommissie ingesteld die de verdeling regelt in de droge tijd.

NigerTB 119-1Begin 2006 heeft een deputatie van Stichting Pequenita een bezoek gebracht aan Goroubi. Daar werd de Graanschuur formeel in gebruik genomen en samen met de vrouwen van Tin-Hinan zijn een aantal nieuwe initiatieven opgepakt om verder te ontwikkelen.

Bij het tweede bezoek aan Goroubi in 2009 was duidelijk te zien dat het gebruik van de graanbank resultaat heeft opgeleverd. Dankzij de goed gevulde graanschuur kan de bevolking de droge periode in juli goed overleven. De mannen hoeven het dorp niet te verlaten om elders te werken. In november wordt de schuur gevuld met de oogst van gierst. Een beheerscommissie ziet erop toe dat alles gestructureerd verloopt en zorgt voor een goede administratie.